Frågor & Svar
Våra vanligaste frågor
Det följande är en sammanställd lista av de vanligaste frågor vi har fått från kunder, följt av lite info om solceller. Om du har en fråga till oss kan du gärna kolla igenom listan först innan du kontaktar oss direkt.
Om du fortfarande inte hittar det du letar efter kan du alltid höra av dig till oss så hjälper en av våra medarbetare dig gärna
Behöver jag bygglov för att sätta upp solceller på mitt tak?
I det allra flesta fall behövs inget bygglov. Är du osäker, hör med din kommun innan installation.
Kostar offert eller ett hembesök?
För att kunna ge en så rättvis offert som möjligt gör vi gratis hembesök där vi mäter ert tak, och kollar upp eventuella hinder på taket som skorstenar och stegar. Efter det skickar vi en offert på vad det kommer kosta. Allt detta är kostnadsfritt.
Får jag grönt avdrag/skattereduktion på solcellsanläggningen?
1 januari 2023 höjde regeringen det gröna bidraget vid installation av solceller från 15 till 20 procent.
Det gröna avdraget kommer att dras av från din faktura.
Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Om du är berättigad till avdraget beror till exempel på hur du nyttjar fastigheten, och hur mycket inkomstskatt du betalat under deklarationsåret
Kan jag installera solceller på mitt tak?
Har du betongpannor, korrugerad plåt eller tegelpannor kan du med största sannolikhet få solceller installerat på ditt tak.
Det finns även lösningar för papptak och falsad plåt.
Hur lång tid tar en solcellsinstallation?
Där är en mängd olika faktorer som spelar roll. Från oss som installatör har vi normalt sett en leverans tid på 2-4 veckor på paneler. Det som kan ta tid är föranmälan till till nätbolag, upp till 3 månader (går oftast snabbare än så). Och om ditt elbolag behöver byta din elmätare. Själva installationen tar 2-4 dagar beroende på vad det är för tak, och storlek på anläggningen.
Hur stor solcellsanläggning kan jag installera?
En tumregel är att du kan räkna med att ta din huvudsäkrings storlek och multiplicera den med 690.
Exempelvis, har du en huvudsäkring på 16 ampere kan du installera en anläggning på cirka 11kw(16×690=11040). Detta är toppeffekten, har du tak i väst- och östläge kan man dela upp panelerna och därmed installera lite högre effekt. Vill du installera en större huvudsäkring får du kontakta din nätägare.
Hur många kilowattimmar kommer min anläggning att producera?
Man brukar räkna bort 10% av den installerade kapaciteten i värme och överföringsförluster. Har du installerat 10kw bör den årliga produktionen ligga på cirka 9kw. Och detta är om du har skuggfritt söderläge. Träd eller byggnader som skymmer din anläggning kommer givetvis påverka din produktion
Vilken typ av växelriktare anväder vi oss av?
Vi använder oss av Huawei SUN2000 som är kompatibel med både optimerare och batterilagring.
Vilken typ solpanler använder vi oss av?
Vi hänger med utvecklingen och upptaderar våra paneler allt eftersom de blir bättre. Just nu köper vi in Denim Solar, som erbjuder de längsta garantierna. Och har bland de högst effektiva panelerna på 22.02% och 430w per panel. (uppdaterat 2024-02-29)
Hur ser processen av en solcellsinstallation ut?
Vi börjar med att komma ut och mäter ert tak. Därefter får ni ett prisförslag av oss. Accepterar ni det behöver vi uppgifter som ni hittar på er faktura från er elleverantör. Sedan gör vår elektriker en föranmälan till ert elbolag. Vi beställer allt material under tiden föranmälan behandlas. När materialet har anlänt och föranmälan är godkänd, avtalar vi en dag där vi börjar monterar era solceller. Och till sist, när allt är klart skickar vi in färdiganmälan till ert elbolag.
När betalar jag?
Ni betalar ingenting i förväg hos oss. Fakturan skickas när vi har installerat och drifttestat din anläggnig. Med detta menas att vår elektriker, i samband med elinstallationen av din solcellanläggning, har kontrollerat att dina paneler producerar el. Det som kan kvarstå är elmätarbyte som görs av din nätägare.
Erbjuder ni batterilagring?
Vi erbjuder batterilagring! Till vår växelriktare Huawei Sun2000 kopplar vi in Huaweis egna batteri Luna. De kommer i storlekarna 7kw, 14kw samt 21 kw.
En hybridväxelriktare från Huawei gör det även möjligt att koppla ihop upp till fyra stycken 21kw moduler.